Μότο (motto): «Όταν η ματαιοδοξία συνάντησε την αυτοψυχανάλυση»

Έχω την ακλόνητη σχεδόν πεποίθηση ότι η ματαιοδοξία αποτελεί ένα από τα βασικότερα -αν όχι το βασικότερο- κίνητρα όποιου αποφασίζει να δημοσιεύσει κάτι δικό του, να το εκθέσει δηλαδή (και ταυτόχρονα να εκτεθεί και ο ίδιος) σε ένα κοινό αγνώστων. Κι όταν μιλώ για ματαιοδοξία, αναφέρομαι στην ανάγκη που νιώθουμε πάνω-κάτω όλοι να επαινεθούμε, να μας επιδοκιμάσουν, να αισθανθούμε σημαντικοί. Σε κάποιες βέβαια περιπτώσεις μπορεί αυτή η ματαιοδοξία να είναι ακόμα πιο ραφιναρισμένη, αλλά πάντα έχει να κάνει άμεσα ή έμμεσα με την προνομιούχο θέση στο κέντρο του σύμπαντος που επιφυλάσσουμε όλοι στον εαυτό μας. Το blogging μάλιστα μπορεί να την θρέψει ακόμα περισσότερο, αφού, σε αντίθεση με τους περισσότερους καλλιτέχνες, η θετική αντίδραση απέναντι σε έναν blogger είναι σχεδόν αυτόματη μέσω των σχολίων των επισκεπτών, ενώ πολύ σπάνιες είναι οι περιπτώσεις όπου κάποιος μπαίνει στον κόπο να πάρει σβάρνα τη μπλογκόσφαιρα σχολιάζοντας αρνητικά ό,τι δεν του αρέσει. Ακόμα και στις περιπτώσεις που τα σχόλια δεν είναι ακριβώς εγκωμιαστικά ή επιδοκιμαστικά ο blogger μπορεί να αντλήσει ικανοποίηση και μόνο από το γεγονός ότι έβαλε τον άλλο να προβληματιστεί και να γράψει κάτι. Όμως, η φύση και ο χαρακτήρας αυτού του νέου είδους γραπτού λόγου (αν είναι κάτι τέτοιο) μας παρέχουν και τη δυνατότητα να γράφουμε χρησιμοποιώντας το και θεραπευτικά. Η απόσταση από τους αναγνώστες, η σχετική ή απόλυτη ψευδωνυμία/ανωνυμία, η συνακόλουθη διευκόλυνση της εξωτερίκευσης προσωπικών βιωμάτων, συναισθημάτων, προβλημάτων, η αλληλεπίδραση blogger-σχολιαστών, το γεγονός ότι όλα αυτά καταγράφονται και μένουν εσαεί, όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις (αρκεί να υπάρχει και η ανάλογη διάθεση εκ μέρους του γράφοντος) ώστε να βγουν στην επιφάνεια πολλά που έμεναν κρυμμένα από τον ίδιο. Στην πορεία φυσικά προκύπτουν κι άλλα, όπως συλλογικότητες, θεωρητικοί ή πρακτικοί προβληματισμοί, δράσεις, αντιδράσεις, γνωριμίες, φιλίες, αντιπάθειες και πάει λέγοντας, αλλά επιμένω ότι το blogging (τουλάχιστον το είδος του blogging που με ενδιαφέρει) εξακολουθεί να αποτελεί το χώρο της ευτυχούς συνάντησης που περιγράφω στο μότο.

Advertisements

2 thoughts on “Μότο (motto): «Όταν η ματαιοδοξία συνάντησε την αυτοψυχανάλυση»

 1. Είστε θεός πολύ ωραίο άρθρο, είναι ένα θέμα που με προβλημάτιζει για καιρό. Μάλλον ικανοποίησα τη ματαιοδοξία σας λίγο ετσι;:)

  Σοβαρά τώρα, το θέμα αυτό το προσεγγίζετε σωστά, αλλά μάλλον αφήνετε πολλά πράγματα απέξω. Εγώ για παράδειγμα προσπαθώ να κάνω τον άλλο να γελάσει (λίγο τουλάχιστον) με αυτά που έχω γράψει. Δεν θεωρώ πως το κάνω απο ματαιοδοξία.

  Αρκετές φορές πιστεύω είναι ένα είδος εκτόνωσης. Δηλαδή οι αστυνομικοί τώρα με τα βιντεάκια, εξόργισαν πολύ κόσμο. Αποδοκιμάζοντας έτσι την πράξη τους μέσα στο blog ο καθένας κατά κάποιο τρόπο το βγάζει απο μέσα του, δεν μένουν απωθημένα.

  Επίσης μπορεί να είναι ένας τρόπος λοτεχνικού ή ποιητικού πειραματισμού. Ποιος καλύτερος κριτής του έργου σου απο τους συνανθρώπους σου.

  Επίσης μπορείς να επηρεάσεις ανθρώπους έτσι, με τους προβληματισμούς σου. Καλώς ή κακώς πολύ περισσότερους απο τις διαπροσωπικές επαφές.

  Πιστεύω πως υπάρχουν και αρκετοί άλλοι λόγοι που μου διαφεύγουν.

  Βέβαια σχεδόν όλα τα παραπάνω μπορούν να προέρχονται απο την ματαιοδοξία, αλλά αρκετές φορές πάλι δεν ισχύει αυτό.

 2. Πρώτα-πρώτα, δεν ισχυρίζομαι ότι η ματαιοδοξία είναι το μοναδικό κίνητρο για να διατηρεί κανείς blog, αλλά απλά το πιο βασικό. Επίσης, όντως κάποια από τα παραδείγματα που αναφέρεις έχουν μια ματαιόδοξη χροιά, ενώ η περίπτωση της εκτόνωσης είναι ακριβώς αυτό που έλεγα για τη θεραπευτική και αυτοψυχαναλυτική αξία του blogging.

  Η όλη ιστορία πάντως έχει να κάνει και με το τι θεωρούμε ματαιοδοξία, αλτρουισμό, εγωισμό, ανιδιοτέλεια κτλ. και έχει να κάνει με το πώς βλέπουμε συνολικά τα πράγματα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s