Συλλέκτης Σταυροδρομιών

Πάντα νιώθω περίεργα όταν βλέπω να διαδραματίζεται εμπρός μου μια σκηνή που νομίζω ότι θα αλλάξει ριζικά τη ζωή κάποιων ανθρώπων. Μπορεί να είναι ένας βίαιος καβγάς, ένα πρώτο φιλί, η παραλαβή των αποτελεσμάτων μιας ιατρικής εξέτασης, μια πρόταση γάμου, η ανακοίνωση ενός θανάτου, αλλά, ό,τι κι αν είναι, κάθε φορά αισθάνομαι από τη μια σαν ένας απρόσκλητος επισκέπτης, ένα αδιάκριτο βλέμμα που παραβιάζει την ιερότητα της στιγμής, και από την άλλη με ερεθίζει η σκέψη ότι παρευρίσκομαι στη γέννηση ενός καινούριου ανθρώπου που τον ξεγεννά το καθοριστικό γεγονός εκείνης της στιγμής.

Σήμερα λοιπόν μάλλον υπήρξα μάρτυρας μιας τέτοιας στιγμής, της γέννησης, για την ακρίβεια, ενός παιδικού τραύματος -και ίσως μιας μακρόχρονης φοβίας…

Εκεί που ουζέρναμε κουβεντιάζοντας σε ένα παραθαλάσσιο ταβερνάκι, ξαφνικά ακούστηκαν φωνές («Το παιδί! Το παιδί!») και αρκετά άτομα πετάχτηκαν προς το μέρος της παραλίας που βρισκόταν πίσω μου. Ταυτόχρονα ένα μικρό κορίτσι άρχιζε να ουρλιάζει σχεδόν από εκείνη την κατεύθυνση. Γύρισα κοριτσάκι με σκύλοκαι είδα ένα τρίχρονο κοριτσάκι -ένα από τα τρία παιδιά του ζευγαριού στο διπλανό τραπέζι- να κυλιέται πάνω στην άμμο κλωτσώντας με τα αδύναμα ποδαράκια του ένα θεόρατο λυκόσκυλο που βρισκόταν ακριβώς από πάνω του και έσκυβε -μάλλον θέλοντας να παίξει- ολοένα το κεφάλι του προς τη μικρή. Ευτυχώς δεν ξαφνιάστηκε από τις αντιδράσεις της και δεν έδειξε καμιά επιθετικότητα ή τουλάχιστον δεν πρόλαβε να δείξει μέχρι που πολύ γρήγορα το έδιωξαν οι πρώτοι που έτρεξαν προς τα εκεί.

Φυσικά η μικρή, όπως και η οικογένειά της, ήταν πολύ σοκαρισμένη -τόσο που δε μπορούσε καλά-καλά να κλάψει, ενώ δεν έλειψαν ούτε οι υστερίες από τη γυναίκα του ταβερνιάρη που κατηγορούσε τον άντρα της ότι έχει περιμαζέψει αυτό το άτιμο σκυλί ούτε οι ιστορίες (μπροστά στο κοριτσάκι) για παρόμοιες σκηνές που είχαν πολύ πιο άσχημη έκβαση…

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου λοιπόν το κοριτσάκι αυτό δεν θα θέλει πια να βλέπει σκυλί ούτε ζωγραφιστό. Αυτό το απρόοπτο περιστατικό πιθανότατα θα της δημιουργήσει μια ισχυρότατη φοβία για τα σκυλιά αν όχι για όλα τα ζώα. Να, κάτι τέτοια περιστατικά μου δείχνουν πόσο μεγάλη δύναμη έχει το τυχαίο και η σύμπτωση στη ζωή μας και πόσο μεγάλη αυταπάτη είναι αυτή ιστορία ότι ο άνθρωπος ελέγχει τη ζωή του και έχει ελεύθερη βούληση…Εσείς τι λέτε;

Advertisements

4 thoughts on “Συλλέκτης Σταυροδρομιών

 1. Με γεμίζει δέος αυτή η σκέψη .
  Μέσα σε μια στιγμή,μέσα σε ένα λέπτο ολόκληρη η ζωή του ανθρώπου μπορεί να αλλάξει. Και αυτή η αλλαγή να είναι ανεπιστρεπτί.
  Ωστόσο, θα διαφωνήσω στο τέλος.
  Σίγουρα, ένα ποσοστό της ζωής μας δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Αυτό είναι εώς ένα βαθμό αναπόφευκτο.
  Αλλά όλο το υπόλοιπο τμήμα το οποίο είναι αρκετά μεγάλο μπορούμε να το ελέγξουμε και να διαθέσουμε τη βούλησή μας σε αυτό.
  Και πάντα τα κάνουμε μαντάρα!!!
  Καλημέρα.

 2. Καλημέρα! Υποψιαζόμουν ότι η τελευταία αποστροφή του κειμένου μου θα προκαλούσε διαφωνίες. Αντί άλλης απάντησης, ένα πολύ παλιό κείμενο που τα λέει πολύ καλύτερα:
  «Πολλοί λένε: Ο άνθρωπος ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη διότι έχει την ιδιότητα να σκέφτεται και να επιλέγει ελεύθερα. Μου αρέσει πολύ αυτό το επιχείρημα. Αλλά για πες μου: Ποιος είσαι εσύ? Είσαι ένας άνθρωπος, εκφράζεις όμως και κάτι απίστευτα πιο μεγάλο, κάτι άπειρο. Λες ότι εσύ σκέφτεσαι και ότι εσύ κινείσαι. Και συμφωνώ μαζί σου. Μπορείς όμως να αρνηθείς ότι η Φύση σκέφτεται τις σκέψεις σου και ότι εκείνη κινείται μέσα σου???
  Η αλήθεια είναι ότι έχεις ίσως ένα είδος ελευθερίας: μπορείς να κουνήσεις το μεγάλο σου δάκτυλο όπως θέλεις. Αλλά και το μεγάλο σου δάκτυλο δεν μπορεί να κουνηθεί, παρά μονάχα έτσι όπως του επιτρέπει η φύση του. Δεν μπορεί πχ να πηδήσει κάτω από το χέρι σου και να αρχίσει να χορεύει μόνο του μέσα στο δωμάτιο. Και αυτή είναι η θέση σου μέσα στο σύνολο άνθρωπέ μου.
  Φαντάσου ένα λιοντάρι στην Αφρική. Νομίζεις ότι κάθεται και το σκέφτεται και παίρνει μόνο του την απόφαση να γίνει άγριο θηρίο? Θα μπορούσε άραγε να επιλέξει τη χορτοφαγία στη ζωή του? Όχι, το λιοντάρι ζει σύμφωνα με τη φύση του ή σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Και εσύ κάνεις ακριβώς το ίδιο γιατί και εσύ είσαι ένα κομμάτι της φύσης. Στο σημείο αυτό μπορείς να αντιτάξεις-όπως θα έλεγε και ο Ντεκάρτ- ότι το λιοντάρι είναι ζώο, ενώ εσύ είσαι ένας άνθρωπος με ελεύθερο πνεύμα.
  Σκέψου όμως τα νεογέννητα μωρά. Φωνάζουν και τσιρίζουν, όταν δεν τους δώσεις γάλα. Έχουν ελεύθερο πνεύμα τα μωρά αυτά? Μάλλον οχι. Και πότε το αποκτούν? Στα δυο τους χρόνια τρέχουν σαν σαΐτες και δείχνουν με το δάκτυλο ότι τους γυαλίζει το μάτι. Στα τρία τους σκούζουν και πεισματώνουν, και στα τέσσερα ξαφνικά αρχίζουν να φοβούνται το σκοτάδι. Που είναι η ελευθερία τους μπρος στα ένστικτα της φύσης και της κοινωνικής προσαρμογής? Μάλλον πουθενά…Το σημαντικό είναι πως δεν το καταλαβαίνουμε και οι ίδιοι ότι πίσω από τις επιλογές μας κρύβονται τρομερά πολλές και τρομερά πολύπλοκες αιτίες [σημ. τις οποίες δεν μπορούμε να ελέγξουμε]»
  Μπαρούχ Σπινόζα

 3. φυσικά και είναι έτσι τα πράγματα. Εξάλλου και η κρίση, η βούληση, η σκέψη, η λογική είναι δώρα της φύσης. Απλά εφόσον μας δόθηκαν θεωρώ ότι πρέπει να τα χρησιμοποιούμε στο βαθμό που μπορούμε.
  Αυτά…ωραίο το κείμενο.
  Καλημέρα
  🙂

 4. Εγώ από την άλλη θα ήθελα να πω το εξής: μου αρέσει πολύ που το τυχαίο και η σύμπτωση μπλέκονται τόσο έντονα στη ζωή μας. μου προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό το ότι δεν ξέρω τι να περιμένω καθώς και η δύναμη που έχει η στιγμούλα. Κι ας φέρνει αυτή η στιγμούλα τα πιο δυσάρεστα γυρίσματα (για τα ευχάριστα δεν το συζητώ, είναι καλοδεχούμενα). Εκτός από το να δημιουργώ τις συνθήκες εκείνες που θα με φέρουν πιο κοντά στο στόχο μου, θα έλεγα ότι πιο σημαντικό είναι να αποκτήσω την ικανότητα να αντιμετωπίζω όλα τα γεγονότα. Να είμαι ικανή να διαχειριστώ μια δυσάρεστη έκβαση ή να έχω το μυαλό να απολαύσω ένα ευχάριστο γεγονός. Και, ναι, μπορεί να μην καθορίζω εγώ αυτά που θα μου συμβούν, ωστόσο όταν καλούμαι να τα αντιμετωπίσω νιώθω ελευθερη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s