(Δεν) Πάγωσε η Καφετιέρα

Απεργούν οι δημοσιογράφοι και για ένα 24ωρο δε μπορείς να ενημερωθείς σχεδόν από κανένα ελληνικό ΜΜΕ. Απεργούν οι τράπεζες και όλα τα υποκαταστήματα έχουν λουκέτο. Απεργούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και ζέχνει ο τόπος. Απεργούν τα ταχυδρομεία, το ίδιο. Απεργούν οι εκπαιδευτικοί και ψάχνουμε να βρούμε ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που συνήθως δε ξεπερνούν το ποσοστό της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές.

Για να μην απεργήσει κάποιος εργαζόμενος σήμερα, θα πρέπει να είναι ή πολύ προνομιούχος ή στο όριο της ανέχειας ή πολύ μαλ… εεε μίζερος. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μια απεργία τα κυριότερα αιτήματα της οποίας (ασφαλιστικό, μισθοδοτικό) τα συμμερίζεται η πλειοψηφία του κλάδου. Δεν ξέρω αν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι τόσο προνομιούχοι ούτε μπορώ να πιστέψω ότι μία 24ωρη απεργία έχει τόσο τραγικές συνέπειες στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό (αν ισχύει κάτι τέτοιο τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα απ’ όσο φαντάζομαι). Τείνω να πιστέψω λοιπόν πως η τρίτη πιθανότητα είναι και η ισχυρότερη. Όλα τα άλλα περί αποτυχίας του συνδικαλιστικού μας κινήματος, περί κούρασης και απογοήτευσης, περί προδομένων αγώνων ή αγώνων χωρίς αντίκρυσμα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, για να μην πω σε τρίτη ή σε τέταρτη. Τα τέσσερα αυτά χρόνια που βρίσκομαι στην εκπαίδευση ένα πλήθος γεγονότων με έχει πείσει ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών σήμερα χαρακτηρίζεται από ένα ακαταμάχητο (σαν τη βλακεία) μείγμα βολέματος, ραγιαδισμού και μιζέριας.

Ένα από τα μαθήματα της γ’ γυμνασίου είναι και η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, ενώ αντίστοιχο μάθημα υπάρχει και στη β’ λυκείου. Στο πλαίσιο τους διδάσκουμε στα παιδιά και τα σχετικά με το δικαίωμα της απεργίας και τους κοινωνικούς αγώνες. Υπάρχει μεγαλύτερη ανακολουθία από το να δείχνουμε στους μαθητές μας με τη στάση μας ότι δε πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι στην απεργία ως μέσο πίεσης;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s