Μήπως Είμαι Κάγκουρας;

Είχαμε αναφερθεί διεξοδικά στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στην Γ΄Γυμνασίου στις κοινωνικές ομάδες, βρισκόμασταν στην Ενότητα για τη διαφορετικότητα και το ρατσισμό στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, είχαν γίνει και τα επεισόδια με τους emo, τους trendy και τους κάγκουρες στην Αθήνα πρόσφατα, είχα δει και το προηγούμενο βράδυ την εκπομπή του Βαξεβάνη για το θέμα, και είπα να βάλω το παρακάτω θέμα έκθεσης για τις διακοπές των Χριστουγέννων, περισσότερο για να δω αν θα αξιοποιήσουν όσα είχαμε πει στην τάξη:

«Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες emo, trendy και κάγκουρων. Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι οι νέοι εντάσσονται σε αυτές τις ομάδες; Πού νομίζετε ότι οφείλονται οι συγκρούσεις ανάμεσά τους;»

Ίσως όχι ό,τι καλύτερο μπορούσα να ετοιμάσω, ίσως λίγο δύσκολο το θέμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενα να γυρίσω την πρώτη μέρα μετά τις διακοπές και να υποχρεωθώ να δώσω εξηγήσεις σε έναν «ανησυχούντα» γονιό (πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παρεμπιπτόντως), ο οποίος δυσαρεστήθηκε γιατί ίσως έτσι, λέει, έβαζα κάποια παιδιά που δεν είχαν ξανακούσει για αυτές τις ομάδες στη διαδικασία να μάθουν για αυτές και μπορεί να άναβε έτσι η περιέργειά τους.

Πείτε μου τώρα, είναι τόσο επικίνδυνο αυτό το θέμα έκθεσης;

Advertisements

12 thoughts on “Μήπως Είμαι Κάγκουρας;

 1. χαχαχαχα!
  Θεός ο τύπος!

  Με θύμισε την μάνα μου: μέσα στις γιορτές είχε αρρωστήσει ο αδερφός μου, και είχε ανεβάσει τρελό πυρετό. Σε κάποια φάση, μετά από 3 μέρες πυρετού, λέει στην μάνα μου «Ρε μάνα δεν την παλεύω άλλο, τι σκατά έχω κολλήσει και δε λέει να περάσει?» και του λέει η μάνα μου «Μήπως είσαι emo?!». Δηλαδής το εντελώς άσχετο.

  Να υποθέσω ότι ο «ανησυχούντας» γονιός πιστεύει και πως η μαλακία τυφλώνει?

  Ρε τι άλλο θα ακούσουμε…

 2. Συνάδελφε, Αντώνη, ως Εκθεσάς Λυκείου θα σου πω ότι όχι μόνο έκανες καλά, αλλά όφειλαν να το κάνουν όλοι. Φτάνουν τα παιδιά στο Λύκειο και δεν έχουν κριτική σκέψη ως γνήσια στείρα παπαγαλάκια. Προσωπικά στην παραπαιδεία χρόνια παίρνω συχνότατα αφορμές από τα θέματα της επικαιρότητας ακι τα στρέφω προς την κατεύθυνση που έχουν. Η μόνη προσοχή που πρέπει να δώσουμε κατά τη γνώμη μου είναι να αφήνουμε ελεύθερα τα παιδιά να κάνουν διάλογο και κρίνουν μόνα τους χωρίς την παρέμβασή μας (και εμείς οφέιλουμε να έχουμε εμπεριστατομένη και όχι δογματική κρίση επί του επιλεγόμενου ζητήματος). Ας μάθουμε επιτέλους στα παιδιά να σκέφτονται.

 3. δηλαδή το θεωρείς ωραίο να βάλεις αυτό το θέμα σε μια τάξη όπου υπάρχουν άτομα που σιχαίνονται τις ταμπέλες που τους έχουν κρεμάσει??? λέω εγώ τώρα….

 4. Ίνδικτε, αυτό δε θα ήταν το ποστ αλλά το σεντόνι της χρονιάς. Να φανταστείς ότι στην ίδια συζήτηση με τον ανησυ-χούντα άκουσα από αυτόν ότι δεν πρέπει να ενημερώνουμε από αυτή την ηλικία τα παιδιά για τα ναρκωτικά (εκτός από τη δωρεάν διαφήμιση: «Τα ναρκωτικά είναι κακό πράγμα»), γιατί λέει μπορεί να εξάψουμε την περιέργειά τους.

  Γιώργο, τι Θεός; Ημίθεος και βάλε! Για σας δεν ξέρω, αλλά εμείς στα σχολεία έχουμε να ακούσουμε πάρα πολλά ακόμα…

  δείμε, σ’ ευχαριστώ για τον καλό σου λόγο και συμφωνώ με όσα γράφεις.

  foteinoula, στο επαρχιακό γυμνάσιο όπου εργάζομαι δεν έχουμε παιδιά που να ανήκουν συνειδητά σε κάποια από αυτές τις ομάδες. Κάνα δυο αγόρια μόνο έχουν τις προδιαγραφές να γίνουν πολύ σύντομα κάγκουρες. Έστω όμως ότι είχαμε μαθητές που ανήκαν στη μια ή την άλλη ομάδα ή που λανθασμένα τους είχαν κατηγοριοποιήσει σε κάποια από αυτές. Ποιο είναι το πρόβλημα με το θέμα αυτής έκθεσης σε αυτή την περίπτωση; Εκτός κι αν πιστεύεις ότι αυτές οι ομάδες δεν υπάρχουν και όλα αυτά είναι απλά ζήτημα ταμπελοποίησης….

 5. ναι, νομίζω ότι είναι θέμα ταμπελοποίησης. γιατί πιστεύω πως έχουν περισσότερα κοινά απ’ ότι διαφορές. πάντως μπορείς κάλλιστα να βάλεις με διακριτικό τρόπο μια έκθεση για το bullying ή γιατί το να καπνίζεις και να σπρώχνεις στα διαλλείματασε κάνει μάγκα. γιατί σίγουρα θα έχετε τέτοια. θα τους συγκλονίσει περισσότερο. πάντως συγνώμη αν ήμουν απότομη. 🙂

 6. Καλησπέρα! Δεν ξέρω πόσο επικίνδυνο είναι, γιατί εξαρτάται από την δόση τρέλλας του κάθε γονιού. Πάρα πολύ καλά έκανες και έθεσες το θέμα προς συζήτηση. Αν έπαιρνα κι εγώ το λόγο, θα έλεγα πως το όλο θέμα της διάκρισης των παιδιών σε φυλές είναι κατασκευασμένο και τελικά γελοίο, δηλαδή μάλλον καταντά να είναι trendy να είσαι emo, όπως λέει και κάποιος φίλος, μάλλον… κάγκουρας.

  Σ;ο)

 7. Την επόμενη φορά που θα βάλεις θέμα έκθεσης με τα ναρκωτικά να περιμένεις τον «ανησυΧούντα» να σε κατηγορήσει ότι ωθείς τα παιδιά στα ναρκωτικά. 🙂

 8. foteinoula, λέμε μάλλον το ίδιο πράγμα: οι ομάδες αυτές σαφώς υπάρχουν, τουλάχιστον ως αυτοπροσδιορισμοί, αλλά αυτό που ήθελα να καταδείξω στα παιδιά με το συγκεκριμένο θέμα και την επεξεργασία του ήταν ότι τόσο τα κίνητρα όσο και τα χαρακτηριστικά των μελών των ομάδων αυτών είναι κοινά και έχουν να κάνουν με γενικότερα εφηβικά ή/και ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Αυτό που λέω συχνά για τους emo πχ. είναι ότι και αυτοί είναι με τον δικό τους τρόπο τρέντηδες.

  Μαύρε Γάτε, έτσι είναι…

  τουκιθεμπλόμ, ξύνομαι να το κάνω μόνο και μόνο για να τον προκαλέσω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s