Eric (Discworld, Book 9), Terry Pratchett

More about Eric

(κλικ στο εξώφυλλο)

Κοίταξε στα πόδια του τα πλατιά σκαλιά που ανέβαιναν οι δυο τους. Ήταν κάτι το πρωτότυπο -το καθένα τους ήταν φτιαγμένο με τεράστια πέτρινα γράμματα. Αυτό που πατούσε τώρα, για παράδειγμα, έλεγε: «Το Έκανα Για Καλό Σκοπό».

Το επόμενο: «Νόμισα Πως Θα Σου Άρεσε.»

Ο Έρικ στεκόταν στο: «Για το Καλό των Παιδιών.»

«Περίεργο, ε;» είπε. «Γιατί τα έφτιαξαν έτσι;»

«Νομίζω ότι πρόκειται για καλές προθέσεις,» είπε ο Ανεμοβρόχης. Αυτός ήταν ο δρόμος προς την Κόλαση, και στους δαίμονες, αν μη τι άλλο, άρεσε να κρατάνε τις παραδόσεις. 

(Οι δύο ήρωες φεύγουν από την Κόλαση και βλέπουν με τι είναι στρωμένος ο δρόμος προς αυτή)

Τα βιβλία του Πράτσετ είναι σε μεγάλο βαθμό παρωδίες γνωστών λογοτεχνικών, θεατρικών ή κινηματογραφικών έργων, σ’ αυτό εδώ όμως το μικρό βιβλιαράκι, φαίνεται ότι το παρακάνει, αφού ήδη από το εξώφυλλο βλέπουμε το FAUST διαγραμμένο και στη θέση του το eric, κάνοντας υπερβολικά ξεκάθαρο το τι πρόκειται να παρωδήσει στη συνέχεια. Δεν είναι έτσι ακριβώς όμως: μπορεί το κεντρικό θέμα να είναι ο μύθος του Φάουστ (ένας 13χρονος πιτσιρικάς, το δισκοκοσμικό ανάλογο του γήινου χακερά, χρησιμοποιεί ένα μαγικό βιβλίο, το Mallificarum Sumpta Diabolicite Occularis Singularum (MS DOS) για να καλέσει έναν πανίσχυρο δαίμονα που θα του εκπληρώσει τρεις επιθυμίες (Κυρίαρχος του Κόσμου, την ωραιότερη γυναίκα της ιστορίας, αιωνιότητα), αλλά τελικά εμφανίζεται ο Ανεμοβρόχης, ο πιο άχρηστος μάγος του Δισκόκοσμου και ταυτόχρονα εξαιρετικός στο να επιβιώνει, γνωστός από προηγούμενα βιβλία της σειράς), αλλά ολόκληρο το βιβλίο περιλαμβάνει τέσσερα επεισόδια που το καθένας τους παρωδεί, άλλα μεγάλα (ή μικρά) έργα της παγκόσμιας κουλτούρας:

α) το δεύτερο Ιντιάνα Τζόουνς (και γενικότερα τις ταινίες με Ευρωπαίους εξερευνητές που βρίσκουν χαμένες φυλές στη ζούγκλα), 

Η πρώτη επιθυμία του Έρικ γίνεται πραγματικότητα, καθώς αυτός κι ο Ανεμοβρόχης τηλεμεταφέρονται σε μια αυτοκρατορία, παρωδία της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, οι κάτοικοι της οποίας αναγνωρίζουν τον Έρικ ως Κυρίαρχο του Κόσμου. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: οι ιθαγενείς θέλουν να θυσιάσουν τον Κυρίαρχο του Κόσμου, αφού τον θεωρούν υπεύθυνο για όλες τους τις συμφορές. Οι ήρωες σώζονται χάρη στην παρέμβαση του Μπαούλου, μιας μαγικής αποσκευής, δεμένης συναισθηματικά με τον Ανεμοβρόχη, η οποία έχει εκατοντάδες ανθρώπινα ποδαράκια και ένα αδηφάγο καπάκι.

β) τα ομηρικά έπη και το Τρωικό πόλεμο (ο στίχος των Ξύλινων Σπαθιών «η Ωραία Ελένη είναι τώρα γριά» βρίσκει το κυριολεκτικό του αντίστοιχο εδώ),

Η ωραιότερη γυναίκα της ιστορίας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη παρά το δισκοκοσμικό είδωλο της Ωραίας Ελένης, η Έλενορ. Οι ήρωες μας φτάνουν στο Τσορτ (δηλαδή στην Τροία) μέσα σε ένα κατά τα άλλα άδειο ξύλινο άλογο και όταν βγαίνουν από αυτό τους περικυκλώνουν στρατιώτες που τους περνούν για Εφηβαίους (για την Εφήβη δείτε την προηγούμενη ανάρτηση). Οι Εφηβαίοι (δηλαδή οι Έλληνες) με αρχηγό τον Αεροϋετό (δηλαδή τον Οδυσσέα) βρίσκονται έξω από τα τείχη και ετοιμάζονται να επιτεθούν στους εχθρούς τους που ασχολούνται με το ξύλινο άλογο. Με τα πολλά, Έρικ και Ανεμοβρόχης συναντούν την «Ωραία Έλενορ» που μετά από τόσα χρόνια έχει παχύνει από τις πολλές εγκυμοσύνες και ένα μουστάκι αχνοφαίνεται πλέον πάνω από τα χείλη της.

γ) το πρώτο κεφάλαιο της Βίβλου (Γένεσις),

Η ικανοποίηση της ευχής για αιωνιότητα σημαίνει ότι οι ήρωες εμφανίζονται σε ένα μέρος έξω από τον χρόνο, λίγο πριν ο Δημιουργός φτιάξει τον κόσμο, αφού «αιώνιο» σημαίνει «από την αρχή ως το τέλος του κόσμου.» Φυσικά, μια τέτοια αιωνιότητα δεν είναι και πολύ ελκυστική και μετά από μερικούς σουρεαλιστικούς διαλόγους με το Δημιουργό που αντιμετωπίζει δυσκολίες στη δημιουργία κάποιων ζώων και γενικότερο δημιουργικό μπλοκάρισμα φεύγουν για

δ) την Κόλαση (του Δάντη και όχι μόνο)

Η Κόλαση του Πράτσετ δεν είναι οι Άλλοι, αλλά η γραφειοκρατία, αφού ο Δαιμονοβασιλιάς έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η βαρεμάρα είναι η χειρότερη μορφή μαρτυρίου. Η εμπειρία του Ανεμοβρόχη με το διοικητικό προσωπικό και τα μέλη ΔΕΠ του Αθέατου Πανεπιστημίου (δηλαδή με τους μάγους, αφού μιλάμε για ένα Πανεπιστήμιο Μαγείας, πολύ πριν το Χόγκουαρτς) τον βοηθά να ξεγελάσει τους δαίμονες με τα ίδια τους τα όπλα και αρχίζει με τον Έρικ τον μακρύ δρόμο προς την έξοδο που παρωδεί τους δαντικούς κύκλους της Κολάσεως.

Το βιβλίο τελειώνει με όλους χαρούμενους, αν και όχι για τους λόγους που θα ήθελαν να είναι χαρούμενοι αρχικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.