Men at Arms (Discworld, Book 15), Terry Pratchett

More about Men at Arms

(κλικ στο εξώφυλλο)

Η Ankh-Morpork είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη πόλη του Δισκόκοσμου, μια πόλη που τη διασχίζει ο ποταμός Ankh, τόσο παχύρρευστος από τη βρομιά που κουβαλάει που «ακόμη κι ένας αγνωστικιστής θα μπορούσε να περπατήσει επάνω του.» Βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έχει το καθαρότερο νερό στο Δίσκο, αφού «οτιδήποτε έχει περάσει μέσα από τόσα νεφρά πρέπει να είναι πεντακάθαρο.» Κυβερνήτης (ή κατ’ άλλους, τύραννος) της πόλης είναι ο Πατρίκιος, Λόρδος Βετινάρι, ο οποίος διατηρεί την τάξη και την ακμάζουσα οικονομία της, χάρη στη βελούδινη πυγμή και τον κυνικό ορθολογισμό που χρησιμοποιεί στις πολιτικές του μηχανορραφίες. Στο έργο του έχει πολύτιμο βοηθό τη Νυχτερινή Φρουρά και τους άντρες της (και όχι μόνο αυτούς, όπως θα δούμε), η οποία αποτελεί το αντίστοιχο της NYPD ή του Αστυνομικού Τμήματος της Χιλ Στριτ σε μια πόλη που θυμίζει έντονα το Λονδίνο του 17ου-18ου αιώνα, τη Νέα Υόρκη του 19ου και ταυτόχρονα την αναγεννησιακή Φλωρεντία.

 Αυτή η μητρόπολη λοιπόν αποτελεί το σκηνικό πολλών από τα βιβλία της σειράς, με τη Νυχτερινή Φρουρά να πρωταγωνιστεί σε αρκετά από αυτά, τα οποία φυσικά παρωδούν από το νουάρ μέχρι τις αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές (πχ. Κολόμπο). Το Men at Arms είναι το δεύτερο μυθιστόρημα από αυτά (οχτώ συνολικά ως τώρα), ενώ η Νυχτερινή Φρουρά (που αργότερα θα γίνει σκέτη Φρουρά, αφού θα ενοποιηθεί με αυτή της ημέρας) εμφανίζεται και σε άλλα, με μικρότερο όμως ρόλο.

Τι έχουμε εδώ λοιπόν; Ο επικεφαλής της Φρουράς (και βασικός ήρωας του Πράτσετ) Sam Vimes, τυπικό δείγμα ξεπεσμένου σκληροτράχηλου αστυνομικού που στο πρώτο βιβλίο έχει καταντήσει αλκοολικός, αλλά τελικά αίρεται στο ύψος των περιστάσεων και γίνεται ήρωας της πόλης, πρόκειται να παντρευτεί την πιο πλούσια γυναίκα της Ankh-Morpork και να βγει στη σύνταξη μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας. Τη θέση του αναλαμβάνει ο Καρότος, ένας πανύψηλος άνθρωπος που μεγάλωσε υιοθετημένος από νάνους και πίστευε ότι ήταν νάνος μέχρι να βρεθεί στην πόλη. Στο πλευρό του φυσικά βρίσκονται άλλοι δύο παλιοί γνώριμοι αστυνομικοί, ο Κώλον και ο Νόμπι (φήμες λένε ότι έχει δωροδοκήσει -με χρήματα που έκλεψε- για να περνιέται για άνθρωπος). Δεν είναι οι μόνοι όμως, αφού στο πλαίσιο μιας πολιτικής υπέρ των μειονοτήτων, στη Νυχτερινή Φρουρά γίνονται δεκτοί ένα τρολ, ένας θηλυκός νάνος και μια λυκανθρωπίνα! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάποιος κλέβει το μοναδικό πυροβόλο όπλο του Δισκόκοσμου (έργο του Λεονάρντο ντα Κουίρμ) από τη Συντεχνία των Δολοφόνων και αρχίζει μια σειρά μυστήριων φόνων που έχουν σκοπό να επαναφέρουν στο θρόνο το νόμιμο διάδοχό του.

Μια εξαιρετική σάτιρα των αστυνομικών διαδικασιών, του ρατσισμού (στον Δίσκο πρόκειται για σπισισμό, αλλά ανάμεσα σε νοήμονα όντα), της πολιτικής και της ανοησίας που λέγεται κληρονομική βασιλεία. Ορίστε μια γεύση:

Λεγόταν ότι [ο αστυφύλακας Νομπς] είχε το σώμα ενός 25χρονου, παρότι κανείς δεν γνώριζε που το έκρυβε.

Ο λαβύρινθος ήταν τόσο μικρός που χανόσουν ψάχνοντας να τον βρεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.