Soul Music (Discworld, Book 16), Terry Pratchett

More about Soul Music

(κλικ στο εξώφυλλο)

Διαβάζεται καλύτερα ακούγοντας αυτό:

Όπως και στο Moving Pictures (το δέκατο βιβλίο της σειράς του Δισκόκοσμου που δεν έχω ιδέα σε ποιον το δάνεισα), που παρωδούσε τη βιομηχανία του κινηματογράφου, στο Soul Music ο Pratchett γράφει μια θεματική παρωδία, που, παρά τον ελαφρώς παραπλανητικό τίτλο του βιβλίου, στοχεύει στη ροκ μουσική (Music With Rocks In στο βιβλίο) και στη βιομηχανία που αναπτύχθηκε γύρω από αυτήν, από την εποχή του Buddy Holly μέχρι την εποχή που γράφτηκε, είκοσι χρόνια πριν.

Ένας άνθρωπος (που το κελτικό του όνομα μεταφράζεται στα αγγλικά σε Bud of the Holly) καταλαμβάνεται από μια δαιμονική μουσική που ενθουσιάζει τα πλήθη και φτιάχνει ένα συγκρότημα μαζί με ένα τρολ που παίζει κρουστά και έναν νάνο στα πνευστά, αποκτούν μάνατζερ στο πρόσωπο του γνωστού από προηγούμενα βιβλία πλανόδιου πωλητή χοτ-ντογκ και λαμόγιου CMOT Dibbler που βλέπει σε αυτούς μια ευκαιρία να πλουτίσει, ξεσηκώνουν τα πλήθη, εμπνέουν τη δημιουργία μιας σειράς από συγκροτήματα, με πολλά από τα οποία παίζουν στη μεγαλύτερη συναυλία όλων των εποχών, φεύγουν από αυτή κυνηγημένοι από τους θαυμαστές τους και όχι μόνο και… -δεν θα αποκαλύψω όμως το εμπνευσμένο τέλος. Μέσα σε όλα αυτά έχουμε τον επίσης παλιό μας γνώριμο Χάρο που προσπαθεί να διαχειριστεί το βαθύ πένθος για το θάνατο της θετής του κόρης και του άντρα της σε δυστύχημα. Κατατάσσεται στο δισκοκοσμικό αντίστοιχο της Λεγεώνας των Ξένων και τη δουλειά του την αναλαμβάνει προσωρινά η εγγονή του, που δίνει μια γκοθ πινελιά στα νεκρικά καθήκοντα.

Το βιβλίο είναι αγνή παρωδία. Εδώ ο Πράτσετ μοιάζει να συνεπαίρνεται από τις δυνατότητες παρώδησης που του δίνει το θέμα και μας προσφέρει έναν γαλαξία κωμικών παραλλήλων με τον δικό μας κόσμο και ιδιαίτερα τον κόσμο της ροκ (Beatles, Rolling Stones, The Who, U2 κοκ.), ενώ τα λογοπαίγνια, πολλά από τα οποία είναι αμετάφραστα, εμφανίζονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Ήδη το εξώφυλλο του βιβλίου βασίζεται σε αυτό του Bat Out of Hell, δίσκου των Meat Loaf. Συναντάμε επίσης δισκοκοσμικούς τίτλους ροκ τραγουδιών, όπως Don’t Tread on My New Blue Boots (Don’t Step on My) Blue Suede Shoes), Good Gracious Miss Polly (Good Golly, Miss Molly), Pathway to Paradise (Stairway to Heaven), Anarchy in Ankh-Morpork (Anarchy in the UK), ενώ το πραγματικό πανηγύρι γίνεται με τα ονόματα των συγκροτημάτων που φυτρώνουν σαν μανιτάρια μετά την επιτυχία του πρώτου: Trollz (Troggs), We’re Certainly Dwarfs (They Might Be Giants), &U (U2), The Whom (The Who), Lead Balloon (Led Zeppelin), Insanity (Madness), The Surreptitious Fabric (The Velvet Underground). Δεν λείπουν φυσικά και ολόκληρες σκηνές που παρωδούν αντίστοιχες από ταινίες με θέμα τη μουσική και όχι μόνο: A Hard Day’s Night, Wayne’s World, The Wild One, Rebel Without a Cause, The Blues Brothers, A Night at the Opera, Back to the Future, This Is Spinal Tap, The Terminator, Boyz n the Hood, Alfie. Επιπλέον, οι διάσπαρτες αναφορές στη γήινη ποπ κουλτούρα είναι τόσες πολλές που η αντίστοιχη σελίδα στο Annotated Pratchett Files (APF), ένα συλλογικό πρότζεκτ που καταγράφει όλες τις πιθανές ή απίθανες διακειμενικές αναφορές των βιβλίων του Πράτσετ, είναι πολλαπλάσια σε έκταση από αυτές για άλλα βιβλία της σειράς,

Παρότι όχι ένα από τα πιο «βαθιά» βιβλία του Δισκόκοσμου, το Soul Music πρόκειται για ένα από τα πιο αστεία, ιδίως για κάποιον/α που ακούει ροκ της περιόδου τέλη ’50s – τέλη ’80s και είναι εξοικειωμένος με τη σχετική κουλτούρα. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι και ένα από τα πρώτα βιβλία του Δισκόκοσμου που μεταφέρθηκαν στην οθόνη σε μια πολύ εμπνευσμένη διασκευή κινουμένων σχεδίων (το τραγούδι που ακολουθεί είναι από το soundtrack), που συνδέει ακόμη περισσότερο από ό,τι το βιβλίο την πρωταγωνιστική μπάντα με τους Beatles μέσα από την ενδυματολογική της εξέλιξη.

Let’s Do the Music With Rocks In!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.