Οι Αναστημένοι, Ian Rankin

More about Οι Αναστημένοι

(κλικ στο εξώφυλλο)

Άρχισα να διαβάζω τις ιστορίες με τον Rebus in media res, ξεκινώντας από τη δέκατη τρίτη, τους Αναστημένους (η μετάφραση είναι τελείως άκυρη, καθώς ο αρχικός τίτλος Resurrection Men σήμαινε το 19ο αιώνα αυτούς που έκλεβαν πτώματα). Ο ήρωας του Rankin είναι ήδη 55 χρονών, έχει λύσει ένα κάρο υποθέσεις ως μέλος της Αστυνομίας του Εδιμβούργου, παραμένει όμως κυνικός, αλκοολικός και στο περιθώριο της ιεραρχίας, αφού οι μέθοδοί του, όπως κάθε ντετέκτιβ αστυνομικών ιστοριών που σέβεται τον εαυτό του, είναι πάντα αμφιλεγόμενες και στα όρια του νόμου.

Η συγκεκριμένη ιστορία αρχίζει με τον Rebus να έχει επιστρέψει στη σχολή των αξιωματικών για επανεκπαίδευση μετά από ένα σχετικά βίαιο ξέσπασμά του στο γραφείο της προϊσταμένης του επειδή διαφωνούσε στο χειρισμό της υπόθεσης της δολοφονίας ενός εμπόρου τέχνης. Εκεί θα ανατεθεί σε αυτόν και σε άλλους επανεκπαιδευόμενους η εξιχνίαση μιας άλλης δολοφονίας, η οποία σχετίζεται τελικά με πολλούς από αυτούς και θα φέρει τον Rebus κοντά στον τοπικό αρχιγκάγκστερ. Όπως είναι αναμενόμενο, οι δύο υποθέσεις σχετίζονται μεταξύ τους και ο Rebus θα αποτελέσει τον κρίκο που θα τις ενώσει -και θα τις λύσει εννοείται- σαν άλλος Δικαστής Τι.

Το βιβλίο είναι συναρπαστικό και φεύγει σαν νεράκι, όπως τα περισσότερα του Rankin. Νομίζω ότι μιλάμε για καλή αστυνομική λογοτεχνία και για έναν ήρωα που άνοιξε το δρόμο για τον περίφημο Χάρι Χόλε του Τζο Νέσμπο. Αν διαβάζετε αστυνομικά και δεν έχετε διαβάσει ακόμη Rankin, σπεύσατε, αν δεν διαβάζετε, δοκιμάστε τον, είναι μια καλή αρχή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.