Murder Must Advertise, Dorothy L. Sayers

More about Murder Must Advertise

(κλικ στο εξώφυλλο)

Ο ΠάνωςΚ τη βρίσκει με τα βιογραφικά των συγγραφέων (ξέρετε, αυτά που συναντάει κανείς συνήθως στα αυτιά των βιβλίων -μόνο που σε αυτή την περίπτωση εμείς είμαστε το αυτί που αφουγκράζεται τι σόι άνθρωπος είναι αυτός που έγραψε το βιβλίο που έχουμε στα χέρια μας), εγώ με τις σύντομες περιλήψεις στα οπισθόφυλλα ή στα λογοτεχνικά περιοδικά ή στα διαδικτυακά βιβλιοπωλεία. Μάλιστα, τις διαβάζω διαγώνια ή καθόλου πριν ξεκινήσω το βιβλίο, και πολύ πιο προσεχτικά αφού το τελειώσω. Παραφράζοντας τον ΠάνωΚ, θα έλεγα ότι τα διαβάζω όχι γιατί με ενδιαφέρουν τόσο τα πεπραγμένα του βιβλίου, όσο ο (υπαινικτικός) τρόπος με τον οποίον αυτά αναφέρονται (ή και αποσιωπούνται). Στην περίπτωση μάλιστα των αστυνομικών μυθιστορημάτων πρόκειται για μια υψηλή τέχνη, αφού το σύντομο κειμενάκι θα πρέπει να κάνει αρκούντως ελκυστικό το βιβλίο στον αναγνώστη, χωρίς να του προδίδει παρά ελάχιστα στοιχεία για την εξέλιξη της πλοκής.

Τι λέει λοιπόν, και κυρίως τι δεν λέει, η περίληψη του Murder Must Advertise στο Amazon; Για να δούμε:

Όταν ο διαφημιστής Victor Dean γκρεμίζεται από τις σκάλες των γραφείων της Pym, μιας αξιοσέβαστης λονδρέζικης διαφημιστικής εταιρείας, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ατύχημα. Έπειτα προσλαμβάνεται ο Λόρδος Peter Wimsey, και γρήγορα ανακαλύπτει ότι ο κόσμος της διαφήμισης κρύβει περισσότερα από όσα δείχνει. Μια δόση κοκαΐνης, μια υποψία εκβιασμού, και μερικές φιλήδονες γυναίκες διακρίνονται στο πίσω κείμενο. Και έπειτα είναι και αυτή η βίαιη διαδοχή των φόνων -5 στο σύνολο- ο καθένας τους το σταθερό κόστος της διαφήμισης ενός θανάσιμου μυστικού. 

Θεωρητικά θα έλεγε κανείς ότι αυτή η περίληψη μας τα λέει (σχεδόν) όλα, πράγμα αξιοπερίεργο για ένα αστυνομικό βιβλίο. Τι συμβαίνει λοιπόν; Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουμε μπροστά μας ένα από τα μυθιστορήματα της Dorothy L. Sayers με ήρωα τον μεσοπολεμικό Λόρδο Peter Wimsey, έναν ευφυέστατο ερασιτέχνη ντετέκτιβ και συλλέκτη τυπωμένων προ του 1501 βιβλίων, μαύρο πρόβατο για τη μισή του οικογένεια, με απίστευτες ικανότητες, σωματικές και μεταμφίεσης, ο οποίος πάσχει από μετατραυματική ψυχική διαταραχή, κατάλοιπο ενός βομβαρδισμού στου Δυτικό Μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το βασικό του όμως χαρακτηριστικό είναι το ετοιμόλογο πνεύμα του καθώς η Sayers βάζει στο στόμα του ορισμένες από τις πιο κοφτερές και πνευματώδεις φράσεις που έχω διαβάσει. Ενώ το μυστήριο σε όλα σχεδόν τα βιβλία με τον ίδιο ως ήρωα είναι περίτεχνα πλασμένο και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον, ο αναγνώστης από ένα σημείο και μετά συνεπαίρνεται από αυτόν τον περίεργο τύπο που είναι ταυτόχρονα και του δρόμου και του σαλονιού, περιμένοντας την επόμενη θανατηφόρα ατάκα του και βλέποντάς τον να μη διστάζει, Λόρδος όντας, να τα βάζει με την ανοησία της αριστοκρατίας και του ταξικού διαχωρισμού της μεσοπολεμικής πια αγγλικής κοινωνίας.

Για του λόγου το αληθές δείτε τι εννοώ παρακάτω (δεν μεταφράζω τα αποσπάσματα γιατί στα ελληνικά χάνουν τη μισή τους χάρη):

  • He dogs my footsteps with the incompetent zeal of fifty Watsons. – Lord Peter Wimsey
  • Wherever trouble turns up, there am I at the bottom of it. – Lord Peter Wimsey
  • Everybody suspects an eager desire to curry favour, but rudeness, for some reason, is always accepted as a guarantee of good faith. – Lord Peter Wimsey
  • Wait a second… I’m not sure that you haven’t said something useful and important. – Lord Peter Wimsey

ΥΓ. Παρότι στον αγγλόφωνο κόσμο τα αστυνομικά της Sayers με ήρωα τον Wimsey (11 μυθιστορήματα και αρκετά διηγήματα) ήταν και εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δημοφιλή, παραδόξως στην Ελλάδα μόλις πέρυσι κυκλοφόρησε το δεύτερο μεταφρασμένο βιβλίο της.

One thought on “Murder Must Advertise, Dorothy L. Sayers

  1. Παράθεμα: Gaudy Night, Dorothy L. Sayers | Μεσα στη Νυχτα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.