13+1 σκόρπιες σκέψεις για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών (α΄ Κυριακή)

1. Είναι προφανές ότι οι δημοσκοπήσεις προσπαθούσαν να φτιάξουν κλίμα. Το ίδιο και το exit poll (απ’ την ανάποδη) και φυσικά το παιχνίδι με την έκδοση των αποτελεσμάτων στο Δήμο Αριστοτέλη και την ήττα του χρυσόδουλου Πάχτα.

2. Όσο χαμηλότερα πάει κανείς στις βαθμίδες της εξουσίας, και όσο πιο μακριά από το αθηναϊκό κέντρο, τόσο πιο δύσκολο είναι να τις ταυτίσει με την κεντρική εξουσία και να τις θεωρήσει υπεύθυνες για την οικονομική του κατάσταση ή το χάλι στην υγεία, την παιδεία κτλ. Τα πρόσωπα και η καθημερινότητα σε αυτά που θεωρεί ο κόσμος αρμοδιότητες του δήμου παίζουν τεράστιο ρόλο. Οι πολίτες δείχνουν να μην αποδέχονται μια άμεση σχέση ανάμεσα στην κεντρική πολιτική και την τοπική διοίκηση. Το «είναι καλό παιδί» ή το «είναι έντιμος» ακόμη δίνει και παίρνει -ιδίως στην επαρχία.

3. Το «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» -ή έστω που δεν χάνει- φαίνεται να είναι καταλυτικό στις τοπικές εκλογές. Αν προσθέσουμε σ’ αυτό την αναγνωρισιμότητα των ήδη εκλεγμένων τοπικών αρχόντων η οποία ενισχύεται  καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας τους με διάφορες φιέστες και εκδηλώσεις που εξασφαλίζουν την προβολή τους, αλλά και την ειλικρινή ή μη στοίχισή τους με το τοπικό συμφέρον, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την επανεκλογή τους.

4. Το τοπικό πελατειακό σύστημα καλά κρατεί και μάλιστα τα περίφημα «πεντάμηνα» του έδωσαν ένα νέο φιλί ζωής -πολλοί άνεργοι ψήφισαν εν ενεργεία δημάρχους με μοναδικό τους κριτήριο την πρόσληψή τους σε αυτά. Σε αυτό το σύστημα φυσικά μανούλες είναι Πασόκοι και Νεοδημοκράτες.

5. Δίπλα τους έχουμε το νέο, αλλά σάπιο μέχρι το κουκούτσι, φρούτο των μαφιόζων του λιμανιού και της μπάλας, που στην κυριολεξία εξαγόρασαν και εκβίασαν ψήφους που προέρχονται από ένα κοινωνικό και πολιτισμικό λουμπεναριό. Χρέος όσων θεωρούν ότι έχει νόημα το ποια θα είναι η δημοτική αρχή να αποτρέψουν την εκλογή τους τη δεύτερη Κυριακή στηρίζοντας ακόμη και το μη χείρον.

6. Η κυβερνητική πολιτική καταδικάστηκε στο πρόσωπο των υποψηφίων που κατέβηκαν υποστηριζόμενοι επίσημα από τη ΝΔ (το ΠΑΣΟΚ σε μια έξυπνη, αλλά και ταυτόχρονα περιοριστική, κίνηση δεν στήριξε φανερά παρά ελάχιστους και φαβορί -βλέπε Μπουτάρη). Τα ποσοστά τους ήταν πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του κόμματός τους στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, όμως δύσκολα μπορούν να βγουν γενικότερα ασφαλή συμπεράσματα για το πού βρίσκονται τα ποσοστά των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης -οι ευρωεκλογές θα μας δώσουν καλύτερη εικόνα.

7. Τα περί αυξημένης αποχής ήταν τελικά μπούρδες. Η αποχή ήταν ελαφρώς μικρότερη από τις εκλογές του 2010. Επίσης, θα πρέπει να εκκαθαριστούν επιτέλους οι εκλογικοί κατάλογοι -δεν υπάρχει περίπτωση το εκλογικό σώμα να είναι 9.872.381.

8.  Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε καλύτερα από ό,τι έλεγαν οι δημοσκοπήσεις σε Αθήνα και Αττική, αλλά μέτρια στην υπόλοιπη Ελλάδα. Παντού σχεδόν αρκετά πάνω από τις αυτοδιοικητικές του 2010 και αρκετά κάτω από τις βουλευτικές του 2012. Ένα μέρος αυτού του αποτελέσματος οφείλεται στις αντικειμενικές αιτίες που προανέφερα στα 1-5: εχθρικά ΜΜΕ, αναμέτρηση με ένα τοπικό πελατειακό σύστημα δεκαετιών, έλλειψη ευρύτερα αναγνωρίσιμων προσώπων και, κυρίως, η επιμονή εκ μέρους του να αντιμετωπίζει τις τοπικές εκλογές ως δημοψήφισμα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αντί για μια ευκαιρία να αναδειχθεί ένα εναλλακτικό/αριστερό όραμα για την κάθε περιοχή/πόλη. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των συνδυασμών του ΚΚΕ, της ΧΑ και άλλων, αυτή η τακτική σου δίνει ένα ποσοστό κοντά στον πυρήνα των ιδεολογικά δικών σου ψηφοφόρων, αλλά έχει ένα σχετικά χαμηλό ταβάνι, που δύσκολα μπορεί να σου δώσει έναν δήμο ή μια περιφέρεια. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις οι επιλογές των υποψηφίων δημάρχων ήταν μάλλον ατυχείς, με το πρόβλημα να βρίσκεται στον αντίποδα της κατηγορίας που προσάπτει η υπόλοιπη αριστερά στο ΣΥΡΙΖΑ για κεντρώο αλληθώρισμα: παραήταν αριστεροί με τη στενή έννοια -συνεπείς μεν, αγωνιστές, αλλά προέρχονταν από ένα στενά αριστερό/κομματικό περιβάλλον, χωρίς ιδιαίτερη παραπέρα αποδοχή. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί άνθρωποι τοπικών κοινωνιών αναδείχτηκαν πχ. μέσα από περιβαλλοντικά ή εργατικά κινήματα, αλλά τελικά δεν επιλέχθηκαν ή δεν προσεγγίστηκαν καν από το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βλάπτει μια νηφάλια και βαθιά αυτοκριτική στο εσωτερικό του για αυτό το θέμα, τη στιγμή μάλιστα που οι περιπτώσεις Σακελλαρίδη και Δούρου έδειξαν ότι μια άλλη τακτική πανελλαδικά θα μπορούσε να είναι πιο επιτυχημένη.

9. Πρέπει να τελειώνουμε με τη ρητορεία περί γενικότερης εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχουν πολλές περιοχές της χώρας εκτός αστικών κέντρων που δεν έχουν νιώσει την κρίση παρά μόνο ως ένα μικρό ξεβόλεμα.

10. Το ίδιο ισχύει και για τη ριζοσπαστικοποίηση των φτωχότερων/εργατικών στρωμάτων: η φτώχεια και ο θυμός τους δεν τα οδηγεί απαραίτητα στην αγκαλιά της αριστεράς, αλλά σε ένα πλήθος προστατών και πατρώνων που καιροφυλακτούν.

11. Η Χρυσή Αυγή βγάζει σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες συμβούλους, ενώ όσοι την ψήφισαν είναι περισσότεροι από αυτούς που την ψήφισαν το 2012. Η εξέλιξη είναι πολύ ανησυχητική και το αντιφασιστικό κίνημα θα πρέπει να σκεφτεί νέες μεθόδους δράσης απέναντι στους ναζί. Από την άλλη ο Κασιδιάρης, το πουλέν τους, δεν μπήκε στο δεύτερο γύρο όπως φημολογούνταν και, το πιο σημαντικό, δεν κατέβασαν συνδυασμούς παρά σε ελάχιστους δήμους, πράγμα που δείχνει ότι όσο πιο μικρή είναι μια κοινωνία τόσο δυσκολότερα μπορούν να βρουν κόσμο και κοινωνική αποδοχή. Τέλος, αν αθροίσει κανείς τα ποσοστά τους με αυτά της ΝΔ, θα διαπιστώσει ότι ισοδυναμούν περίπου με τα ποσοστά ΝΔ+ΛΑΟΣ του 2010, πράγμα που σημαίνει ότι οι δεξιοί που είναι απογοητευμένοι από τη ΝΔ μετατοπίστηκαν ακόμη πιο δεξιά, αποτέλεσμα της απενοχοποίησης του φασιστικού λόγου.

12. Το ΚΚΕ, παρότι φαίνεται να κερδίζει τον Δήμο Πατρέων και γενικά κρατάει τις δυνάμεις του, είναι το πιο τραγικό όλων. Καμία αριστερή συμμαχία, καμία αριστερή συνεργασία, ενώ κατέβασε δικό του συνδυασμό ακόμη και στο δήμο Αριστοτέλη, όπου έπρεπε να φύγει οπωσδήποτε ο Πάχτας. Αν δεν στηρίξει μάλιστα υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν στο β΄ γύρο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει επίσημα ότι θα το κάνει στην περίπτωση των υποψηφίων του ΚΚΕ, θα είναι ακόμη πιο τραγικό.

13. Ένα μπράβο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ που επιτέλους μετουσίωσε τους αγώνες των μελών της με την εκπροσώπησή της στις περισσότερες περιφέρειες, αλλά και σε κάποιους δήμους. Παρ’ όλ’ αυτά, είμαι από αυτούς που συμφωνούν ότι σε αυτή την συγκυρία θα έπρεπε να υπάρξουν κοινοί υποψήφιοι της αριστεράς τόσο σε δήμους όσο και στις περιφέρειες. Τα κέρδη θα ήταν για όλους πολλαπλά. Κρίμα είμαστε…

Κι ένα ειδικότερο σχόλιο για το Δήμο Θεσσαλονίκης: πρώτα απ’ όλα όταν ο προηγούμενος δήμαρχος είναι στη φυλακή με ισόβια, ο νυν δήμαρχος θα πρέπει να σκοτώνει γέρους στο δρόμο για να μην επανεκλεγεί. Αναμενόμενη λοιπόν η πρωτιά Μπουτάρη. Από την άλλη μεριά, αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι η επιλογή Μηταφίδη ως υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια επιλογή ήττας ή έστω μικρών προσδοκιών. Αν ισχύουν όσα κυκλοφορούν για το παρασκήνιο γύρω από την πιθανότητα να κατέβαινε (συν-)επικεφαλής του συνδυασμού της Ανοιχτής Πόλης η γνωστή ακτιβίστρια δικηγόρος Ελεάννα Ιωαννίδου, που τελικά κατέβηκε (και εκλέχθηκε)  ως επικεφαλής του συνδυασμού των Οικολόγων, τότε μπορεί να πει κανείς ότι στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης ισχύουν όλα όσα αναφέρω ως κακό εαυτό του ΣΥΡΙΖΑ στο 8. Τέλος, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει τους δύο νεοναζί δημοτικούς συμβούλους το επόμενο δημοτικό συμβούλιο μιας πόλης που έχασε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της. 

Αυτά εν αναμονή της επόμενης Κυριακής…

5 thoughts on “13+1 σκόρπιες σκέψεις για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών (α΄ Κυριακή)

  1. 2) Ξέχασες το «μου έκανε ρουσφέτι/με βόλεψε/βόλεψε συγγενή μου/έσκισε το γείτονα που μου τη σπάει»…

    12) Το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει κανέναν. Πάρτε το όλοι απόφαση. Το ΚΚΕ είναι singularity και μόνο ως τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

    Αυτά, να μην έχεις παράπονα… 😉

      • ‘Ντάξ’, εγώ το συγκεκριμενοποίησα λίγο παραπάνω, και το έθεσα στη βάση της απόλυτα προσωπικής συναλλαγής. Αλλά, ναι, συμφωνούμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.