Νικήσαμε;

Ένα αγαπημένο μου πρόσωπο σχολίασε πριν λίγο την τροπολογία που επιτρέπει στο Νίκο Ρωμανό να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες για τις σπουδές του με μια λέξη: «νικήσαμε.» Στην αρχή κοντοστάθηκα και σκέφτηκα ότι αυτός που νίκησε είναι μόνο ο Ρωμανός: αυτός έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά, δικό του ήταν το αίτημα, αυτός αποφάσισε να συγκρουστεί με μια από τις πιο ανάλγητες κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τον τόπο. Η μόνη μου απάντηση λοιπόν σε αυτό το «νικήσαμε» ήταν ένα αμφίσημο σήμα της νίκης και δεν συνέχισα την κουβέντα.

Όσο όμως το ξανασκέφτομαι πείθομαι όλο και πιο πολύ ότι έχει δίκιο. Νικήσαμε. Νικήσαμε γιατί από την πρώτη σχεδόν στιγμή κάναμε και δική μας υπόθεση -άλλος λίγο, άλλη πολύ- την απεργία πείνας του Ρωμανού. Γιατί βγήκαμε μέσα σε καταρρακτώδη βροχή και διαδηλώσαμε στους δρόμους για τη δική του βροχή ελευθερίας. Γιατί μαλώσαμε με τους γονείς μας για να τους πείσουμε για το δίκιο του. Γιατί καταλάβαμε δημόσια κτίρια ώστε να συντονίσουμε την αλληλεγγύη υπέρ του. Γιατί αναρτήσαμε πανό και γράψαμε συνθήματα σε τοίχους. Γιατί διαδώσαμε τα νέα του αγώνα του σε όλον τον κόσμο. Γιατί ξαναβγήκαμε στο δρόμο. Και ξαναβγήκαμε. Γιατί γράψαμε και υπογράψαμε κείμενα υπέρ του, ως εκπαιδευτικοί, ως υγειονομικοί, ως καλλιτέχνες, ως άτομα. Γιατί παραβλέψαμε τις όποιες ιδεολογικές αντιθέσεις μεταξύ μας και τον στηρίξαμε χωρίς αστερίσκους. Γιατί σταθήκαμε στο πλευρό του αδιαφορώντας τι πιστεύει ο ίδιος για μας. Γιατί ο αγώνας του ήταν κάλεσμα και όχι κρύψιμο. Για όλους εκείνους τους λόγους που μας επιτρέπουν να λέμε «εμείς».

Θα πει κανείς ότι όλα αυτά ούτε στο δαχτυλάκι δεν φτάνουν την απεργία πείνας. Σύμφωνοι. Μόνο που όταν λέμε «εμείς» το βάρος είναι στο «μαζί» και όχι στον ισοδύναμο επιμερισμό. Και ξέρουμε ακόμη ότι αν δεν ενισχύαμε εμείς οι λίγοι αυτό το μεγάλο που ξεκίνησε ο Ρωμανός μόνος, εμείς θα ήμασταν σίγουρα απάνθρωποι κι εκείνος πιθανόν νεκρός ή σε κώμα.

Νικήσαμε λοιπόν γιατί μόνο έτσι έχει νόημα να μιλάμε για κίνημα, αλληλεγγύη και αγώνα. Νικήσαμε γιατί είμαστε με το φως και σήμερα υποχώρησε λίγο το σκοτάδι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.