ANTI (Alternative Now To Institutions)

Μικρό σχόλιο για τη διαπραγμάτευση:

Είναι προφανές ότι οι εταίροι/θεσμοί/δανειστές παίζουν μπάλα στο γήπεδο του συμβολικού: ποσώς ενδιαφέρονται αν τα μέτρα που θα επιβάλλουν στην ελληνική κυβέρνηση θα έχουν πραγματικό οικονομικό αντίκρυσμα στην αποπληρωμή του χρέους -το θέμα είναι να γίνουν αποδεκτά άνευ όρων. Το ίδιο έκαναν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μόνο που τότε ουσιαστικά έπαιζαν χωρίς αντίπαλο -ή μάλλον οι όποιοι αντίπαλοί τους στην Ελλάδα δεν βρίσκονταν στην κυβέρνηση. Με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο στόχος τους έγινε πολύ γρήγορα ξεκάθαρος ακόμη και σε όσους στο κυβερνητικό στρατόπεδο επέμεναν ότι θα μπορέσουν να τους κάνουν μια αντιπρόταση που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Το έστω δειλό, ρεφορμιστικό παράδειγμα που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τσακιστεί, η χαραμάδα ελπίδας που έχει ανοίξει να κλείσει, το TINA (There Is No Alternative) να θριαμβεύσει.

Είναι επίσης προφανές ότι σε αυτή τη διελκυστίνδα η Ελλάδα έχει αποκτήσει πια το ηθικό πλεονέκτημα. Όλοι πια αναγνωρίζουν ότι οι «θεσμοί» εκβιάζουν -ούτε καν ευσχήμως πλέον- την ελληνική κυβέρνηση. Τα ηθικοπλαστικά παραμύθια των προηγούμενων ετών περί σπάταλων και τεμπέληδων Ελλήνων έχουν ξεφτίσει και η προτεσταντική αντίληψη ότι όλα τα χρέη [πρέπει να] πληρώνονται πάση θυσία πείθει όλο και λιγότερους διεθνώς. Η αίσθηση που δίνει η παγκόσμια κοινή γνώμη -στο βαθμό που ασχολείται με την ελληνική υπόθεση- είναι ότι περιμένει να δει αν ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του αντέξουν και δεν υποκύψουν -και φυσικά «αντέχεις και δεν υποκύπτεις» σε πιέσεις και εκβιασμούς, όχι σε μια ισότιμη διαπραγμάτευση.

Η προφανής (για μένα τουλάχιστον) απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα αυτά μπορεί να έχει νόημα μόνο αν δοθεί στο γήπεδο που παίζουν οι άλλοι: αφού μιλάμε για προκλήσεις και εκβιασμούς από την απέναντι πλευρά, που έχουν σκοπό να πνίξουν την άλλη φωνή που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να σηκώσει το γάντι, να τερματίσει τη διαπραγμάτευση λέγοντας take it or leave it, να μιλήσει ξεκάθαρα στο λαό για το τι της ζητούν να κάνει και να τον ρωτήσει, με δημοψήφισμα ή εκλογές, αν συμφωνεί με αυτό. Ναι, είναι μεγάλο το πολιτικό βάρος μιας τέτοιας απόφασης, ναι, είναι μεγάλη η ευθύνη, αλλά θα φέρει τόσο θετικό συμβολισμό πάνω της, τόση ηθική υπεροχή, που οι απέναντι θα δυσκολευτούν να την διαχειριστούν. Οτιδήποτε άλλο θα μας φέρει στην προ 25 Ιανουαρίου κατάσταση. Οτιδήποτε άλλο θα σημαίνει ότι μπροστά στους εκβιασμούς είμαστε ανήμποροι να αντιδράσουμε. Ότι πραγματικά δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

5 thoughts on “ANTI (Alternative Now To Institutions)

 1. Το alternative ποιο είναι δεν λες όμως και τζάμπα χαρήκαμε με τον τίτλο 🙂 Γιατί το «αυτά ζητάνε οι θεσμοί, ναι ή ου» δεν είναι alternative. Είναι παραδοχή ανυπαρξίας alternative.

  Alternative είναι για παράδειγμα αυτό που λέει ο Λαπαβίτσας, «αυτά ζητάνε, εμείς λέμε να γυρίσουμε στη δραχμή, θα γίνουμε 30% φτωχότεροι αλλά μετά θα έχουμε ανάπτυξη 7% το χρόνο». Ή αυτό που έλεγε κάποτε ο Βαρουφάκης ότι «αν αρνηθούμε τη δόση και σε δυο ώρες θα μας πάρει τηλ ο Ντράγκι και θα μας παρακαλάει να την πάρουμε χωρίς μέτρα» (εκ του αποτελέσματος αυτό το δεύτερο αποδείχτηκε χαζομάρες).

  –mperedim

  Υ.Γ. Όχι ότι συμφωνώ με το Λαπαβίτσα, το ξέρεις 😉

  • Alternative είναι και το «ου». Το να αποκλειστεί η συγκεκριμένη λύση σημαίνει ήδη ότι αποφασίζεις να το πας αλλού. Αυτό το «αλλού» είναι εκ των πραγμάτων λίγο ή πολύ πιο αριστερά, με ό,τι σημαίνει αυτό.

   • Αυτό προσπαθώ να πω το «ου» δεν είναι alternative, το «ου» είναι το «ένας άλλος, καλύτερος κόσμος είναι εφικτός». Είναι ευχή, προσδοκία, ελπίδα, ποίηση, πες το όπως θες, αλλά εναλλακτική δεν είναι.

    Προσωπικά πάντως συμφωνώ ότι υπάρχει εναλλακτική. Αλλά οκ, αν πω εγώ τι θεωρώ alternative στους νέους φόρους θα με κάψουν ως ανάλγητο νεοφιλελέ στο Λευκό Πύργο ως θυσία στο Ντράγκι.

 2. Παράθεμα: ANTI (Alternative Now To Institutions) | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.