“Δε με χωρά ο τόπος / Μήδεια”: Από μηχανής άνθρωποι

image004
Στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ο από μηχανής θεός (φτερωτό άρμα) εμφανίζεται στο τέλος για να πάρει τη Μήδεια μακριά από τον Ιάσονα και το κοινό. Στην παράσταση που άνοιξε την πολλά υποσχόμενη νέα θεατρική χρονιά στο blackbox ο από μηχανής θεός (τριμερής κινητή εξέδρα) φέρνει από την αρχή μπροστά στο κοινό την ίδια, μαζί με τον Ιάσονα και τη Γλαύκη. Κι αν στην τραγωδία σώζει τη Μήδεια από την οργή του Ιάσονα για να την πάει σε άλλο τόπο, στην παράσταση “Δε με χωρά ο τόπος/Μήδεια” η θεατρική μηχανή είναι ο ίδιος ο τόπος που πνίγει τα τρία πρόσωπα του δράματος, που τα παγιδεύει και τα παρασέρνει, παίζοντας κεντρικό ρόλο σε όλη τη διάρκειά του δράματος.

Η ομάδα Πλεύσις, πιστή στις “προγραμματικές αρχές” της για ένα σωματικό θέατρο που συνδυάζει θέατρο, σύγχρονο χορό και μιμική, μέσα σε έναν πολυμορφικό σκηνικό χώρο, μας δίνει μια παράσταση που σχολιάζει το μύθο της ευριπίδειας Μήδειας μέσα από τη σωματική, μη-λεκτική, αλληλεπίδραση των τριών ερμηνευτών-χορευτών. Οι θεατές τους παρακολουθούν να κινούνται πάνω, κάτω, πίσω, μπρος και μέσα στη μακρόστενη κινητή λευκή πλατφόρμα, η οποία, αλλάζοντας φωτισμούς και κλίσεις, γίνεται χώρα μακρινή, θάλασσα, ερωτική και συζυγική κλίνη, παλάτι, σωτηρία, τιμωρία, ζωή και θάνατος μαζί.

Ο ευριπίδειος λόγος δεν εξοβελίζεται, αλλά ανιχνεύεται στην εξαιρετικά εκφραστική κίνηση των τριών ηθοποιών που μας δίνουν, με μια πειστικότητα που δεν έχει καμιά σχέση με το ρεαλισμό, τρία πρόσωπα που θέλουν κάτι πολύ και παραπαίουν διαρκώς ανάμεσα στο να το έχουν και να το χάνουν: ίσως σε αυτό να παραπέμπει και ο τίτλος της παράστασης, αφού πέρα από τη Μήδεια, ο τόπος δεν χωρά ούτε τον Ιάσονα, που θέλει κάτι παραπάνω από όσα έχει, γι’ αυτό επιδιώκει το βασιλικό γάμο, ούτε τη Γλαύκη, που θα τολμήσει να πάρει τον Ιάσονα από τη Μήδεια.

Η παράσταση επιδιώκει να υποβάλει στο θεατή μια συγκεκριμένη αίσθηση περιορισμού, εγκλωβισμού σχεδόν, και το πετυχαίνει, όχι μόνο με τις ερμηνείες και τα σκηνικά, αλλά και με τη βοήθεια της εξαιρετικής μουσικής και των ατμοσφαιρικών φωτισμών. Βέβαια, όλα αυτά συντελούν σε μια πολύ πυκνή και αφαιρετική παρουσίαση που απαιτεί από το κοινό τόσο τη γνώση της ευριπίδειας τραγωδίας, όσο και μια ανοιχτόμυαλη προσήλωση σε όσα ξετυλίγονται μπροστά του.

Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα ενδιαφέρον -ταυτόχρονα δύσκολο, αλλά και ελκυστικό. Πρόκειται σίγουρα για ένα ιδιαίτερο θέαμα που με την ορμητική του δύναμη διεκδικεί μια θέση στη μνήμη όσων το παρακολούθησαν, αποτελώντας μια ιδιαίτερη ματιά πάνω στον αιώνιο μύθο της Μήδειας.

Συντελεστές
Σύλληψη – Σκηνοθεσία -Σκηνικά: Αντώνης Κουτρουμπής
Μουσική σύνθεση: Μηνάς Εμμανουήλ
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Κοστούμια: Όλγα Γερογιαννάκη
Graphic animation: Ακριβή Αναγνωστάκη
Κατασκευή σκηνικού: Δημήτρης Μαρούλης
Επιμέλεια κειμένων: Μιράντα Βατικιώτη
Ερμηνεία – Χορογραφία: Όλγα Γερογιαννάκη, Αντώνης Κουτρουμπής, Νατάσσα Ζαφειροπούλου

Παραστάσεις

Blackbox, Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2, 54642 Θεσσαλονίκη
25-26-27 Σεπτεμβρίου 2015
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Εισιτήρια: 10€ κανονικό, 8€ (φοιτητικό, ανέργων)
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310829254

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.